Uluslararası DRD 2023 Sempozyumu İKÇÜ’de Gerçekleştirildi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi ile Eczacılık Araştırmacıları ve Pratisyenleri Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Multidisipliner Farmasötik Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu 2023” Çiğli Yerleşkemizde başladı.
İKCU Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. , İKÇÜ Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Eş Lider Prof. Dr. Gülberk Uçar, Veni Vita Sağlık Genel Müdürü Dr. Beril Koparal Ergün ve 700’den fazla konuk katılımcı yer aldı.
Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Vazgeçilmezi
Açılışta bir konuşma yapan İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, birinci basamak sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez bir parçası olan eczanelere kolay ulaşılabilirliğin yanı sıra eczacıların sağladığı katkılar sayesinde halk sağlığının ve devlet ekonomisinin korunmasına ve güzelleştirilmesine katkılarından bahsetti. bilimsel ekipman ve mesleki deneyim. “Eczacınızın ilacı akılcı ve inançlı kullanması, halkın da bilinçli ilaç kullanımına yaklaşımı maliyetleri de düşürür. Özellikle Anadolu’da vatandaşlarımızın sağlık sorunları için ilk başvurdukları yer eczanelerdir. Eczacının misyonu ilaçlarla sınırlı değildir, hasta odaklı yaklaşımıyla bireylere de yol gösterir. Bir tür tıbbi danışman haline gelirler. Bilimsel gelişmeler ışığında, araştırmacılarımızın yetkinlikleri ile ilaçlarda dışa bağımlılığını azaltan ilaç sektörümüzü tebrik ederim. Bölümün ücretli temsilcilerini ve araştırmacılarını İzmir’de bir araya getiren bu değerli bilimsel toplantıya Rektör Prof. Dr. İKÇÜ ev sahipliği yaptı. Dr. Saffet Köse’ye şükranlarımı sunarım. Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi dekanımızı ve ücretli öğrencilerimizi tebrik eder, başarılar dilerim.”
İlaç Sektöründe Oyun Kurucularıyız
İKCU Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, her alanda değerli atılımlar gerçekleştiren Türkiye’nin ilaç sektöründe de oyun kurucu olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. 2015 yılında 18.08 milyar TL olan Türkiye ilaç pazarının 2021 yılında 64.85 milyar TL’ye ulaştığını belirten Rektör Prof. 2019 ve 2021 yıllarında ilaç ithalat oranları düşmeye devam etti.Bu düşüşte yerli aşı kullanımının ve ilaç sektöründe Ar-Ge’ye sağlanan zeminin değerli olduğunun altını çizmek isterim.TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsünün açılışı bu yıl yıl, önümüzdeki dönemde ilaç sektöründe dışa bağımlılığı da azaltacaktır.İlaç geliştirme uzun ve karmaşık bir süreçtir ve birden fazla paydaşla yürütülmesi gerekmektedir.Multidisipliner bir bakış açısına ihtiyaç vardır ve sektörün her alanında birlikte iş yapma kültürümüz vardır. Akademiye ihtiyaç var, bunu içselleştirmemiz gerekiyor” dedi.
Önemli Bilimsel Bahisler Tartışılacak
Ege Bölgesi ve İzmir’in ikinci eczacılık fakültesi olmaları nedeniyle ilk mezunlarını verecek genç bir fakülte olduklarını belirten İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. kısa sürede devlet üniversiteleri arasında 8. sırada yer aldılar. Sektörün değerli dinamiklerini ILARUD ile buluşturan DRD 2023’ü düzenlemekten duydukları memnuniyeti paylaşan Dekan Prof. 38 Eczacılık Fakültesi tarafından desteklenmektedir. Dokuz farklı ülkeden 48 konuşmacı ve 8 panelistin yer aldığı toplantımızda; Lisans ve lisansüstü öğrencileri, akademisyenler, ilaç sektörü temsilcileri ve kamu katılımcılarından oluşan 700’den fazla konuğumuzu ağırlıyoruz. Sempozyumda 14 bilimsel oturum ve panel, 117 söz ve 130 poster sunumu yapılacak ve son çalışmalar paylaşılacaktır. DRD 2023, bu yıl “Nörodejeneratif Hastalıklar: Tedavide Yeni Gelişmeler” başlığı altında nörodejeneratif hastalıklarla ilgili en son bilimsel gelişmeleri ve güncel bakış açılarını sunmayı hedefliyor. Birçok önemli bilimsel konunun tartışılacağı DRD 2023’te İKÇÜ Eczacılık Fakültesi ve İLARUD olarak bu büyük ve harika işbirliğini sağlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. yaşıyoruz” dedi.
Eczacılık Fakültesinin Sektörle Koordinasyonu
Dernekleri hakkında bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı İLARUD Önder ve Prof. Dr. Gülberk Uçar, Türkiye’deki eczacılık fakülteleri ile koordineli çalıştıklarını söyledi. DRD’lerin temel amacının ilaç tasarımı, geliştirilmesi ve yönetimi dahil olmak üzere son gelişmeleri gözden geçirmek ve sahada çalışan tüm paydaşları bir araya getirmek olduğunu belirten Prof. 40’a yakın eczacılık fakültesi ve 700’den fazla katılımcı ile bu yıl Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Memnun Aytemir’e, sempozyum düzenleme kuruluna ve diğer kurul üyelerine en içten teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca sempozyumumuza katılan ve bize destek olan tüm katılımcılarımıza, oturum başkanlarımıza, panelistlerimize ve sponsorlarımıza en içten teşekkürlerimi sunarım.”
Açılış konuşmaları ve protokole takdim edilen plaketin takdiminin ardından DRD 2023 bilimsel oturumlarına geçildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı